“Fungerande kök ska inte bytas ut, utan renoveras varsamt”

Äntligen saktar renoveringskarusellen ner. Fler gamla kök kanske kommer få bli kvar inom allmännyttan i Stockholm. Det skriver Tengboms Josefin Larsson.

Under många års promenader i Stockholms innerstad har jag gång på gång sörjt de gamla fina inredningsdetaljer jag sett dra sin sista suck. Nu ligger de i containrar och bigbags längs trottoarerna. Ett resultat av hemmafixarhysterin som Sverige drabbades av någon gång i slutet av 1990-talet.

Josefin Larsson, affärsutvecklare Tengbom.

Att byta ut köket när man flyttar in i en ny lägenhet har i princip blivit obligatoriskt och köket betraktas numera som en inredningsdetalj i paritet med filtar och soffkuddar istället för som den resursbelastande byggprodukt det faktiskt är. Vi slutade se värdet i de äldre kökens detaljrikedom och gedigna material och bytte utan eftertanke ut dem mot fabrikslackade skivmaterial. Modets förändringar driver på och det är en sorts vaskande av nästan oanvända kök för att bejaka sin livsstil. Bostadslån och hyror ökade som ett brev på posten.

Lyx sitter inte i prislappen

I en tid när tunga och oroväckande nyheter ständigt möter oss i dagspressen är det därför med glädje och hoppfullhet jag läser att Stockholms nya politiska majoritet nu går ut med nyheten att fungerande kök i allmännyttan inte per rutin skall bytas ut utan sparas och renoveras varsamt. Det sparar pengar och miljö men också, inte minst, värnar det om vårt kulturarv.

Att karusellen saktar ner och fler gamla kök får finnas kvar hoppas jag och många av mina kollegor på Tengbom är ett tecken på en ny medvetenhet och en övergång till långsiktigt tänkande. Lyx sitter inte i prislappen. Det är att få ta del av ett kulturarv där de små detaljerna som finns kvar binder oss till historien och ger oss en möjlighet att kunna lämna det vidare till kommande generationer.

Det här är Josefin

Josefin Larsson är affärsutvecklare på Tengbom inom byggnadsvård, kulturhistoria och också omvandling av befintliga byggnader. För Josefin handlar byggnadsvård och ombyggnation framför allt om att arbeta med arkitekturens ursprung. Det vill säga det konstnärliga anslaget och gestaltningen ner i detalj. Det handlar om att visa vinsterna av att bevara, addera och förfina, alltså snarare än bygga nytt.

Vill du prata viktiga kulturarv?
+46 72 183 02 34