85% återbrukad inredning när internethubben Goto10 Linköping öppnar

Nu så, internetälskare. Nu har Internetstiftelsen öppnat sin tredje kontorshubb Goto10 i Linköping. Här möts tech, natur och innovation i återbrukad kostym och med samma starka varumärkesidentitet som övriga kontor.

Stockholm 2017. Malmö 2020. Och nu Linköping. Mer bestämt Linköping Science Park – ett växande område för akademi, techföretag och innovationshubbar. På Goto10 kan 16 000 medlemmar kostnadsfritt jobba, ha meetups, arrangera event, 3d-skriva, podda och nätverka. En självklar plats för en internet-lover.

Foton: Kristina Alexanderson

Goto10 Linköping
Den 6 september 2022 var det invigning med mingel och pompa för nummer tre i ordning av Internetstiftelsens internethubb Goto10.
Goto10 Linköping
Den bombastiska före detta tennishallen rymmer 700 kvadrat fördelade på tre plan.

700 kvadrat tennishall

Vi är i en gammal tennishall. Till storlek den största av de tre Goto10-lokalerna hittills och med en unik utformning. Det tekniska uttrycket i lokalen med träbalkar, exponerade rördragningar och installationer blev starka identitetsbärare när vi utformade lokalen och tog fram inredningskonceptet.

Framför allt ville vi, tillsammans med Internetstiftelsen, bygga ett starkt koncept där innovationen, det digitala, det professionella men ändå personliga, satte Goto10 Linköping på kartan. En inspirerande och inkluderande mötesplats med smarta funktioner. Funktioner som också speglar Internetstiftelsens värderingar och passion för internet.

Inrednings(tech) möter natur i Goto10 Linköping

Foto: Linn Sylvan

Lokalens förutsättningar med flera våningsplan och befintliga rumsplaceringar krävde en tydlig tanke kring flöden och zoner. Som kontrast till det tekniska, och för att bidra till ökat välbefinnande i lokalen, blev zonerna förstärkta med inslag av naturkänsla och växtlighet. I entrén, som bjuder in till möten och aktivitet, betonas öppenheten och rymden av hängande grönskande växter. I de ”Digitala gläntorna” är du omsluten av pixlig mossa som dämpar ljud och uppmuntrar till fokuserat samarbete. Neon och färgskiftningar i olika former i arbetsloungen spinner i sin tur på lekfullhet, samarbete och aktivitet. Samtidigt råder lugn och fokus ”Under molnet”. Gradängen är tänkt att funka för både häng och större event. Den starka och tydliga färgpaletten som finns på alla Goto10-kontor förstärker både identitet och det tekniska i lokalen.

”Tänk hållbart i alla led!”

Medskicket från Internetstiftelsen var tydligt och innebar att vi till stor del kom att arbeta med återbrukad inredning. Dels i nära samarbete med återbruksleverantören Rekomo som utifrån tydliga produktbeskrivningar gjorde ett detektivarbete för att hitta inredning som matchade inredningskonceptet. Men också genom att återanvända inredning från Internetstiftelsens andra kontor.

85%
återbrukad lös inredning blev resultatet

På Tengbom jobbar vi väldigt aktivt med klimatsmart anpassning av lokaler och det är alltid lika spännande. Med Goto10 gav hållbarhetsfokuset i projektet oss stor tolkningsfrihet – en utmaning och samtidigt en möjlighet till utveckling och att testa nytt, berättar inredningsarkitekt Johanna Garheden.

Att jobba med en återbruksleverantör är ett annat sätt att jobba med gestaltning. Ramarna för gestaltningen måste vara tydliga då det inte går att styra vilka produkter man till slut landar i. Vi tog fram beskrivningar för de produkter vi sökte utifrån bland annat funktion, önskat uttryck, material och mått som stämdes av med återbruksleverantören. Resultatet blev en riktigt bra helhet som inte gör avkall på vare sig identitet eller uttryck. Utifrån förutsättningar behöll vi så mycket som möjligt i lokalen, anpassade och återbrukade.

Ingen kan missta sig. Den starka och tydliga färgpaletten som kommer igen på alla Goto10-kontor talar sitt tydlig varumärkesspråk.
Vem är du i den digitala gläntan? Oavsett, här är du ett med det gröna som ger uppmuntran till fokuserat samarbete.

Lyckat samarbete med agila former

Många projekt, men kanske specifikt återbruksprojekt, kräver bra och iterativa samarbeten. Med Goto10 i Linköping arbetade vi, Internetstiftelsen och Ciceron i nära dialog vilket också hjälpte oss att ta snabba gemensamma beslut längs vägen.

Fakta

Teamet från Tengbom tog fram kalkylunderlag, planlösning inredningskoncept och förslag, projektering av inredning, bygghandlingar och bestod av Linn Sylvan, Johanna Garheden, Mårten Tovle, Nils-Olof Ljunggren och Linus Fridén.

Samarbetspartners och leverantörer: Internetstiftelsen (beställare), Ciceron projekt (projektledare), Idé design (snickeri), Go gently (scenograf installationer och robot), Rekomo (leverantör begagnade möbler), Senab (leverantör kompletterande nyinköp), Castellum (fastighetsägare), Kron & Karlsson (byggentreprenad)

Behöver du ett grymt inredningsbollplank?
+46 851 81 94 56