Palatskupp i Coup d’état förnyar Krogstockholm

Hos den persiska krogen Coup d’état blandades rufft och elegans för en fredlig statskupp i såväl inredning som mat. I ett kreativt samarbete med krögare, konstnärer och graffitikonstnärer tog Tengbom fram inredningen.

Coup d’Etat

Maten var utgångspunkten när Tengbom inredde den nya persiska restaurangen Coup d’état på Östermalm i Stockholm. På samma sätt som det klassiska saffransriset, lamm och aubergineröra möter moderna ostron med sorbet och en gedigen cocktail-lista, så speglar inredningen den kärleksfulla palatskuppen – persiskt grönt möter neon och street art.

Snappa upp Farsi på oväntad plats

Persiskt med franska och skandinaviska inslag är på menyn på Coup d’état, statskupp på franska. Länderna går igen i Tengboms inredningskoncept. Det är en restaurang som vill skaka om, även om vapnen på väggen fått blommor nedstoppade i pipan.

Coup d’Etat

– Att utföra en palatskupp genom att ta det persiska köket ett steg till var något jag gillade, skriver stjärnkrögaren Erik Videgård, som utvecklat menyn. Jag vill utveckla det moderna persiska köket till något nytt, något lyxigt, något alla kan ta till sig.

Kreativt (konstnärs)samarbete

Restaurangen består av två plan. En dinner club i gatuplanet medan källaren rymmer en bar och en biograf som visar svartvita iranska filmer från före revolutionen. På toaletten underhåller en slinga med en språkkurs i Farsi.

– Vi skapade inredningen i ett kreativt samarbete mellan oss arkitekter och krögare, varav två själva är konstnärer säger uppdragsansvarig arkitekt och gestaltningsledare Katya Högberg från Tengbom. Vi anlitade en graffitikonstnär med stark identitet för ett resultat som blev ganska rufft men samtidigt elegant.

Coup d’Etat

Eftersom lokalen sedan tidigare rymt en libanesisk restaurang kunde en del av stolar och bord återbrukas medan barer byggts om för att få nytt liv. Det innebar även att köket och logistiken fungerade från början.

Fakta

Uppdragsgivare: Cou AB, Sharam Vahidtary, Lise Weinberg
Plats: Engelbrektsgatan 37, Stockholm
Uppdragsår: 2021
Samarbetspartners och konstnärer: Jacob Erixon, Arman Sultani, Ali S

Vill du veta mer? Ring Katya!
+46 841 06 96 16