Häng med oss på Open House Stockholm

Arkitekturfestivalen Open House Stockholm drar igång 30 september och bland 60 programpunkter att besöka finns Tengboms projekt Mimers Trapp på KTH, Trapparken i Nacka samt Tensta gymnasium. Passa på att träffa våra arkitekter på plats.

Frågorna kan vara många om stadens utformning. Vem kom på idén? Hur tänkte dom? Varför valde de att göra så här, och inte så här?

Open House bygger broar mellan arkitekter och allmänheten

Arkitektur- och samhällsbyggnadsfestivalen Open House som syftar till att involvera allmänheten och väcka intresse för samhällsbyggnad äger rum i hela Storstockholm.

Jenny Andersson. Foto: Tengbom

På gratis guidade visningar kan du få svar på dina frågor och samtidigt inspireras av stadens byggnader och miljöer. Besöker du Mimers trapp och Trapparken kan du träffa våra landskapsarkitekter på plats. En av dom är Jenny Andersson, studiochef för Tengboms landskapsteam i Stockholm.

Hallå Jenny! Varför ska man besöka Open House?

– Det är ett jättebra och roligt tillfälle att få lite mer insyn i vad vi på Tengbom och andra aktörer gör för att bidra till samhällsutvecklingen. Vi brinner för utemiljöer så det är extra roligt att vi får berätta om två av våra landskapsprojekt via Open House. Med våra projekt vill vi visa hur viktigt det är med sociala mötesplatser och grönska, inte minst för hållbarheten.

Berätta lite om Trapparken i Nacka

– Trapparken ligger på en väldigt brant bergssluttning och hade kunnat vara just bara en trappa. Men vi ville skapa en upplevelse här, något som peppar den som ska ta sig uppför 232 trappsteg. Ett grönt och inspirerande utflyktsmål – en plats med många funktioner. Utmaningarna här var många. Till exempel hur vi skulle göra för att det inte skulle kännas läskigt att röra sig utför den branta trappen, hur rullstolsburna personer skulle ta sig ner till vattnet och hur vi skulle få in grönska.

Open House Stockholm
Trapparken. Foto: Jansin & Hammarling

Det ryktas om god glass nere vid vattnet?

– Haha, det stämmer. Längst ner vid vattnet finns Kennys Gelato. Ta trappen ner och hissen upp för att njuta av både glass och fantastisk utsikt.

Och så har vi Mimers trapp också?

– Ja! Mimers trapp på KTH är inte heller ”bara en trappa”. Här ville vi få till en naturlig mötesplats för studenter och andra med inbjudande sitt- och hängplatser. Trappan är en speciell plats inom campus med alla kulturhistoriska byggnader runtom sig – otroligt vackert på kvällen. Det var en spännande utmaning för oss att göra ett tillägg i kulturmiljön samtidigt som det skulle kännas gjort i dagens tappning. Här var detaljerna och omsorgen i gestaltningen avgörande, samtidigt som vi jobbade med tidlösa och återbrukade material.

Open House Stockholm
Mimers Trapp på KTH. Foto: Jansin & Hammarling

Tensta gymnasium

Inuti byggnaden finns också en välbevarad vinterträdgård och vackra konstverk. Foto: Tengbom

Skolan invigdes 1984 men står tom sedan 2019. I den blåklassade Gösta Uddén-ritade byggnaden och grannbyggnaden Tensta träff möts modernism och traditionell asiatisk arkitektur. Hemsö förvärvade byggnaderna i november 2021 och Tengbom ansvarar för den pågående renoveringen. På Open House kan du få se byggnaden inifrån och höra hur vi arbetar för att bevara arkitekturen och samtidigt anpassa efter moderna krav. På visning träffar du Tengboms arkitekt och affärsutvecklare Josefin Larsson. Läs mer HÄR.

Fakta

Open House Stockholm är en del av globala nätverket Open House Worldwide och arrangeras av Open House Stockholm. Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken, Stockholms Arkitektförening och Stockholms Byggnadsförening är grundare av Open House Stockholm.

När? Och kostar?

30 september – 2 oktober 2022 och gratis!

Vill du veta mer? Hör av dig till Jenny!
+46 8 412 53 95