Östergötlands arkitekturpris 2021 för Kvarteret Eddan och Emblan

Välplanerade hyresrätter, integrerade parkeringsplatser och gröna skyddade gårdsmiljöer – i ett uttryck som tar för sig samtidigt som det smälter in. Kvarteret Eddan och Emblan i Linköping vinner Östergötlands arkitekturpris 2021.

Östergötlands Arkitekturpris
Foto: Jansin & Hammarling

Hög exploateringsgrad på begränsad yta kräver arkitektoniskt mod och också innovativa lösningar. Med inspiration från, och ödmjuk hänsyn till, omgivande bebyggelse växte de två nya kvarteren Eddan och Emblan i centrala Linköping fram och breddade därmed innerstaden västerut. Tillsammans bildar de en levande stadsdel med ett varierat bostadsutbud som passar alla.

Så här säger juryn för Östergötlands arkitekturpris: Kvarteren Eddan och Emblan har genom sin utformning tillfört Linköping betydande kvaliteter ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Projektet har genomförts med imponerande hög byggnadskvalitet och erbjuder ett brett utbud av välplanerade hyreslägenheter i attraktivt läge. Kvarteren har utvidgat innerstaden med stor hänsyn till befintlig bebyggelse och utgör ett intressant tillägg i stadsmiljön.”

Kvalitet och långsiktighet i Eddan och Emblan

Slutligen. Varje projekt har sina nycklar till framgång. Med Kvarteret Eddan och Emblan var vår uppdragsgivare Stångåstaden tydliga: kvalitet och långsiktighet skulle genomsyra varje del av processen – vilket det också gjorde. Ursprungsarkitekten från oss på Tengbom var därför med som rådgivare under hela byggnationen. Här hittar du pressmeddelande från Stångåstaden.

Teamet från Tengbom: Jan Izikowitz (UA), Anders Fägner, Viktor Olsson, Martin Karlsson Gunilla Gombrii (UA landskap)
Byggherre:
AB Stångåstaden Mats Persson, Jonas Våtz
Byggentreprenör:
ED Bygg Sverige AB Henrik Arnell, Daniel Larsson

Siktar du också högt? Prata ihop dig med Jan.
+46 31 708 38 05