Havoteket ska öka kunskapen om havet

Klappa fiskar i Klappakvariet. Läsa, labba, mötas och få veta mer om djur- och växtlivet under vattenytan. I sommar öppnar Paviljong Havoteket upp i Helsingborg. En hållbar kunskapsplats för alla som är nyfikna på havet.

Helsingborgs stadsmässa H22 City Expo som pågår 30 maj till 3 juli fokuserar på stadsutveckling och innovativa lösningar för den smarta och hållbara staden. Här öppnar Hemsö, Helsingborgs stad, Tengbom, Serneke och Helsingborgs hamn upp paviljong Havoteket.

Havoteket – ett urbant och offentligt havsrum

Paviljongen ska fungera som en prototyp av framtidens inkluderande lärmiljö med utomhuspedagogik och aktiviteter för människor i alla åldrar. Här får besökaren lära sig om havet ur ett hållbarhetsperspektiv. Här kan barn och unga mötas, läsa, labba och lära, och klappa fiskar i Klappakvariet. Konceptet vilar på ett tydligt inkluderingsperspektiv – alla ska känna sig välkomna till Havoteket.

Miljösnäll arkitektur

Arkitekturen i Havoteket ska spegla havet och vinden, och genomsyras även den av hållbarhet och cirkulära lösningar. Byggställningar utgör grunden för paviljongen och utmed fasaden har böljande tyg placerats för att föra tankarna till havets vågor.

– Att skapa arkitektur som är snäll mot miljön, jämställd och inkluderande, och samtidigt fylld med lättillgänglig kunskap är bara möjligt i ett kreativt och skarpt samverkansprojekt. Havoteket är ett fint exempel på ett sådant projekt. Jag hoppas på att se många liknande initiativ framöver där vi tillsammans över yrkesgränser och titlar skapar nya platser för människans, samhällets och miljöns bästa, säger Vesna Vasiljkovic, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Kom förbi från 30 maj! Adressen är Oceanhamnen i Helsingborg.

Vill du också klappa fiskar? Hör av dig till Vesna!
+46 422 878 24