Haga Park vård- och äldreboende får arkitekturpris

Kvalitet och värdighet stod i centrum när vård- och äldreboendet Haga Park i Förslöv skulle bli verklighet. Men också trygghet, ljus, grönska, multifunktionalitet och hög orienterbarhet. I slutet av förra året prisades boendet med Båstad kommuns arkitekturpris 2020.

48 toppmoderna lägenheter, omfamnande växtrum, frisör, gym, spabad, fotvård, gemensamma utrymmen och aktivitetsrum. Det och mer därtill inryms i det nyligen invigda och också prisade Haga Park. Så här lyder motiveringen: ”Byggnad som utstrålar värdighet och omhändertagande genom sin omsorgsfulla materialbehandling och detaljutformning. Byggnaden är väl anpassad till platsens och tomtens förutsättningar.”

Film och reportage: Gunilla Fritze och Krister Hansson

Utsikt att stoltsera med

Du missar inte husets fantastiska utsikt. Tomten sluttar mot söder och det vinkelformade huset har placerats för att omfamna trädgården. Marklutningen har utnyttjats till att bland annat gräva ner teknik, kontor, bad, frisör, bio och gym vilket har resulterat i en låg byggnad med enkla gröna tak utan uppstickande teknikrum. Inget ska störa utsikten.

Hus med ljus på Haga Park

Fokus i planeringen av byggnaden har varit att skapa orienterbarhet och att öppna upp byggnaden maximalt för att ta in ljuset. Burspråken mot byggnadens ljusa tegel hjälper till att hålla nere huset skala och ger samtidigt lägenheterna extra kvalitet. In mot gården och trädgården i söder är huset utformat med släta tegelfasader uppbrutna av träpartier. Alla fönster mot gården har solavskärmning i form av en stålkonstruktion med träspalje.

Rum för alla och närhet till grönska

På de två våningarna finns fyrtioåtta lägenheter med pentry, badrum, inbyggda takliftar och vägghängda toaletter. På varje plan finns kök, dagrum och ett ute(växt)rum. I hjärtat av huset ligger den gemensamma matsalen som leder ut till en stor solskyddad uteplats.

Gym, utbildningssal, lounge, spabad, frisör och fotvård huserar i souterrängplanet. Snart är också spelrummet och biblioteket klart. Från souterrängplanet tar man sig ut till trädgården och parken. Med inredningskonceptet som vi tog fram ville vi skapa ett modernt vårdboende som signalerar mer hotell än äldreboende

Haga Park
Foto: Båstad Kommun

Gemensam bild ger framgång

Vad är receptet för ett lyckat projekt utifrån arkitektrollen? Med Haga Park och Båstadhem som beställare svarar vi: ett nära samarbete, att få vara med tidigt i processen och en tydlig gemensam värdegrund. I april 2020 stod Haga Park klart och de första boende kunde adressändra.

”Det känns väldigt tryggt här. Jag går ofta upp i vinterträdgården och sitter och tittar ut över parken. Den kommer bli så fin när den har växt till sig.” Det säger en av de boende till Helsingborgs Dagblad.

Tengboms arkitektteam: Jonas Torle, Calle Martinell, Sophia Lithell, Emil Jörwall, Maeva Chardon, Carl Grunning
Totalentreprenör: Byggmästar´n i Skåne

Hör av dig till Jonas om du vill veta mer!
+46 42 28 78 18