Saluhallen vinner Svenska Ljuspriset

Östermalms Saluhall är årets vinnare av interiörkategorin i den prestigefyllda tävlingen Svenska Ljuspriset. Utmärkelsen delades ut till Ljusrum den 8 september i Stockholm.

– Vi känner oss otroligt stolta över miljön och atmosfären vi lyckades skapa tillsammans trots projektets alla restriktioner och begränsningar. Känslan av att man kommer in i hallen och man inte tänker på ljuset, utan att det blev en självklar del av helheten som lyfter upplevelsen av arkitekturen och samspelet mellan människor och varor, säger Ljusrums Jonas Lindahl.

Foto: Åke E:son Lindman

”Forna tiders gastronomiska Mecka har återskapats, och med modern ljusteknik förmedlas en känsla av både exklusivitet och livfullhet. Genom utsökt balans mellan dagsljus och miljöljus ges lokalen ett luftigt intryck, medan armaturer med historisk anknytning skapar intimitet, orienterbarhet och struktur. Med stor omsorg gestaltas en sömlös övergång mellan rymd och småskalighet. En mästerlig hantering av ljuset skapar atmosfär så naturligt att det verkar ha funnits där i mer än 100 år”.

Så lyder juryns motivering. Tillsammans med Ljusrum, med Jonas Lindahl i spetsen, har Tengbom på uppdrag av Stockholms stad återskapat Saluhallens forna glans.

– Vi är väldigt stolta och glada över att tillsammans med våra samarbetspartners få ta emot det här fina priset. Genom hela processen har vårt fokus legat på att stärka upplevelsen av den kulturhistoriska miljön – bland annat genom att skapa ett samspel mellan subtil belysning och byggnadens alla fina kvalitéer, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom.

Beställare: Stockholms stad, Fastighetskontoret
Ljusdesign: Ljusrum, Jonas Lindahl med team
Arkitekt: Tengbom, Mark Humphreys med team
Elkonsult: Sonny Svenson Konsult (numera Afry)
Elentreprenör: K4 Elektriska