Bo stort på liten yta – Movable Wall System utmanar statisk planlösning

Sovrum på natten, kontor på dagen – och matsal lagom till att gästerna kommer. Önskar du att din etta var en trea? Snart kan det bli verklighet – Movable Wall System är på väg att ta compact living till nästa nivå.

 

Bygg om din lägenhet dag för dag. Tänk dig en flyttbar vägg med integrerad förvaringsyta, säng, arbetshörna och ellösning. På några sekunder förvandlas sänghörnan kontor eller umgängesyta. Movable Wall System kräver varken skenor i golv eller tak och är resultatet av en kreativ clash mellan Tengbom, byggkoncernen OBOS och förvaringsexperterna Bruynzeel Storage Systems.

– Trots att compact living-lösningar duggar tätt finns inget liknande på marknaden idag. Det handlar inte bara om att skapa smarta förvaringslösningar utan om att på sekunder kunna ”bygga om” sitt hem efter behov, säger Joao Pereira, ansvarig arkitekt på Tengbom.

”Movable Wall System ändrar vår perception av rummet.”

– Joao Pereira, arkitektTengbom

En vägg som kan göra staden tillgänglig för fler

Det är som bekant dyrt att bo – särskilt i eller nära storstäder. Vi pusslar med bristande kvadratmeter och kompromissar med funktioner och utrymmen. Till följd av ökade bostadspriser och befolkningsmängd ser vi samtidigt en ökad efterfrågan av små, yteffektiva lägenheter. Att bo ska vara tillgängligt och enkelt – det sociala hållbarhetsperspektivet var därför drivkraften bakom projektet. Movable Wall System ändrar vår perception av rummet, och ger nya användningsområden för redan existerande utrymmen. Flexibel planlösning skapar på så sätt helt nya villkor för boende på liten yta, med förbättrad funktionalitet och livskvalitet som resultat. I förlängningen kan konceptet göra staden tillgänglig för fler – du behöver kanske inte bo lika stort när du kan ändra rummets layout med en knapptryckning.

2022
kan Movable Wall System finnas på marknaden.

Flexibla planlösningar ger minskat byggbehov

Att kunna ändra rummets funktion och utnyttja ytan maximalt skapar dessutom förutsättningar för att bygga billigare boenden. I förlängningen hoppas vi att flexibla planlösningar kan minska behovet av större boytor, vilket är hållbart både socialt och miljömässigt. Mindre byggmaterial går åt samtidigt som fler har råd att bo i städerna. Nu väntar en testperiod innan Movable Wall System förhoppningsvis finns på marknaden 2022.

– Vi är övertygade om att framtidens boende kommer att baseras på flexibla rumslösningar. Det här är bara början, avslutar Joao Pereira.

Har du frågor, eller vill du idéa på framtidens compact living? Hör av dig till JP!
+46 708-799 938