Hackathon för cirkulärt byggande

Byggsektorn står för en femtedel(!) av Sveriges koldioxidutsläpp och varje år slängs tusentals ton byggmaterial. Cirkulära lösningar är i sin linda – men vi behöver gå ihop för att skala upp och hitta de bästa idéerna framåt. Vill du vara med på hackathon?

Är du nyfiken på cirkulärt byggande och återbruk av byggnadsmaterial? Har du idéer eller tankar som du vill utveckla och kanske iscensätta med andra? Nu har du en på-riktigt-chans att bidra till att öka återbruket i byggbranschen.

Re:bygg hackathon

Cirkulära Kronoberg och Kalmar län med Smart Housing Småland, Vidingehem, Tengbom och samarbetspartners bjuder in till digitalt hackathon. Mål: hitta nya lösningar för byggbranschen att komma igång med återbruksprojekt och cirkulärt byggande.

8–9 februari 2021 deltar således 40 utvalda personer i hackathon. 10 februari presenteras lösningarna och förslagen, dit kan vem som helst anmäla sig för att lyssna. Nu letar vi efter 40 hackathonentusiaster. Vi ses digitalt – och kostnadsfritt.

Cirkulära Kronoberg och Kalmar län

... tillsammans med Linnéuniversitet, Energikontoret Sydost och Sustainable Småland är en gemensam insats för att främja omställningen till cirkulär ekonomi. Projektet vill sprida kunskap och möjliggöra idéutveckling, och arbetar därför både brett och konkret med att erbjuda seminarier, workshops och mycket mer.

Ivana Kildsgaard
Ivana Kildsgaard, Tengboms hållbarhetschef

Hallå Ivana, vem söker vi till hackathon?

– Vi söker dig med kunskap inom affärsutveckling, design, ekonomi, arkitektur, byggprocesser, juridik, innovation, IT eller marknadsföring – studenter eller företag. Vi vet att när vi har multidisciplinära team får vi snabbt fram innovativa idéer, därför tror vi på bredden av deltagare. Både utifrån kompetens, ålder och bakgrund.

Vilka utmaningar kommer hackathon-teamet ställas inför?

– En jätteviktig del i Sveriges arbete för att uppnå klimatneutralitet är att skapa cirkularitet i byggsektorn och minska avfallet. Vi behöver utveckla nya lösningar och det är syftet med hackathon. Tillsammans tittar vi på hur vi kan öka återbruket i branschen, förlänga produkters livslängder och hur vi bygger för framtidens återbruk. Vi är öppna för alla idéer!

– Som deltagare får du också nöjet att nätverka med likasinnade, utbyta erfarenheter medan du och vi tar fram lösningar som kan förändra branschen. Vinnande förslag får därefter sen stöd att vidareutveckla sin idé för att ta ut den på marknaden. Till exempel skulle det kunna vara en produkt, ett företag eller en affärsmodell. För oss i projektet är det här nästa steg mot ett cirkulärt 2030. Det ska bli jätteroligt!

Varmt välkommen med din intresseanmälan!