Tengbom vinner designtävling för ljussättning av Malmö

När Malmö Citysamverkan bjöd in till designtävling för ljussättningen av Malmö Stad var vi inte sena med vårt bidrag. Bra ljussättning sker ju inte av sig självt – det måste designas och planeras. Glatt kan vi nu meddela att vårt bidrag: ”Det är vackrast när det skymmer” vann.

Malmö växer och då förlängs också stadens ”öppettimmar” – såväl staden som stadskärnan kommer att nyttjas av fler och fler människor. Det låg till grund för en önskan om en kompletterande belysningsplan för Malmö City (en master plan för belysning finns redan). En stadskärna där genomtänkt designad ljussättning visar vägen och stöttar stadens och människornas behov.

Gestaltningsförslagen skulle förtydliga värdeorden: Välkomnande, Innovativ, Hållbar och Wayfinding. Hänsyn skulle tas till befintlig och allmän belysning, specialbelysning, skyltfönster- och fasadbelysning men också till näringslivet som till exempel fastighetsägare, handel, restaurang, hotell. Förslagen skulle visa hur besökare ”finner vägen” från den yttre gränsen av området och in till city, och med en tydlig tanke om hur city ska upplevas över dygnets 24 timmar.

Tävlingsteamet!

Chiara Carucci ljusdesigner, Henrik Börjesson arkitekt och tävlingsledare, Emma Nilsby kontorschef, Ylva Ralph arkitekt, Janica Wiklander arkitekt och ljusdesigner, Cecilia Parin landskapsarkitekt, Ulrika Lundquist arkitekt

Förslagen bedömdes utifrån Funktion, Utvecklingsbarhet, Nytänkande, Social hållbarhet och hur det bidrar till helheten. Pia Sandin, VD på Malmö Citysamverkan säger i ett pressmeddelande att vårt förslag ” … är ett ambitiöst men ändå subtilt förslag med en genomgripande struktur. Förslaget är anpassningsbart och grundat på samverkan”.

Vi hoppas på ett samarbete med Citysamverkan och Malmö Stad för att göra offentliga utrymmen trygga och välkomnande genom ljusdesign med en liten twist. Om vårt förslag inkluderas i Malmös belysningsplan kommer boende och besökare att få uppleva Malmös stadskärna på ett utmärkande sätt varje säsong. Inspirationen kommer från Malmös kulturella, geografiska och sociala karaktär. En annan förhoppning är att ljusdesignen ska främja sammanhållning och boosta kvällsekonomin.

Nyfiken på ljusdesign?
+46406413143