Håll farmors hand – med hjälp av modulär arkitektur

Sanningen är brutal: patienter dör ensamma. Det vill vi ändra på. Sedan mars i år råder besöksförbud på både sjukhus och äldreboenden. Med modulär arkitektur kan det bli möjligt att besöka en sjuk anhörig – även under pandemitider.

Är det värdigt att svårt sjuka och äldre dör ensamma, och att anhöriga inte får ta farväl förrän döden inträffat? Frågan ledde till en konceptidé där vi vill erbjuda svårt sjuka och deras anhöriga en möjlighet att ses, trots omständigheterna. Detta genom modulär arkitektur.

En modul som gör det möjligt att hålla hand

Minimal smittrisk, värdighet och mobilitet är ledorden för idén, som bygger på ett tillägg i form av en mobil modul. Den kopplas till avdelningen där patienten vårdas. Besöket kan sedan ske utifrån utan risk att den anhörige drar med sig smitta.

Nästa steg: hitta lösningar tillsammans med vårdpersonal

Förslaget har nyligen skickats till vårdboenden i hela Stockholmsområdet.

– Vi kommer att fortsätta kontakta aktörer i hela landet. Vår förhoppning är att vi tillsammans med verksamheterna kan slå våra kloka huvuden ihop och tillsammans hitta en bra lösning, säger Helena Beckman, nationell vårdstrateg och arkitekt på Tengbom.

Vill du vara med och hitta en lösning? Hör av dig!
+46 406 31 68 81