Stallet på Säby Gård är Årets Byggnadsmärke

Ett stall som får dig att önska att du var häst – eller åtminstone hästmänniska. Så kan man beskriva det nya stallet på Säby Gård, som nyligen blev utnämnt till Årets Byggnadsmärke 2019.

Vid Säbysjön i västra Järvafältets naturreservat hittar du natursköna Säby Gård – ett byggnadsminne med stora kulturhistoriska värden. Här var det för arkitekten viktigt att förstå platsens historik och karaktär, och att utgå ifrån detta i placering såväl som formgivning. Tänk dig sol silad mellan ladugårdsbräder, topprenoverad insida samt en ny twist på den klassiska ladan – så kan du nästan se det framför dig. Med ner i detalj genomtänkt arkitektur kammade Tengbom Byggnadsvård för tredje året i rad hem priset för Årets Byggnadsmärke.

Foto: Sten Jansin
Foto: Sten Jansin

En varsam process med respekt för historiken

Någon gång i mitten av 1900-talet brann den upp, ladugården som skulle komma att bli föregångaren till det nya stallet över 70 år senare. Katarina Enekvist är arkitekt och också kontrollant av kulturvärden. Hon beskriver ett projekt som redan från början utformades för att bevara och anpassas till kulturhistoriska värden.

– Ett stall kräver sin kontext. Särskilt om det ska knyta an till historiska rötter. Säby Gård är ett bra exempel på när en kulturhistoriskt värdefull miljö behöver utvecklas – i detta fall med en helt ny byggnad. Vi har lagt stor vikt vid att förstå material och traditionellt hantverk. Tack vare en varsam och inkännande process kunde vi skapa en ny byggnad som smälter in i det omgivande kulturlandskapet, säger Katarina.

Stallet på Säby Gård
Foto: Sten Jansin

Bevarat kulturarv med en ny twist

Byggnaden har omsorgsfullt utformats med tanke på allt från utsmyckning till djurhållning och arbetsmiljö. Samtidigt bor de 28 hästarna i stora boxar och kan blicka ut genom varsitt fönster. Stallet ser till formen ut som en traditionell lada, men i modern tappning.

”Vi har tagit klassiska inslag och tolkat om vissa detaljer”

– Vi har tagit klassiska inslag och tolkat om vissa detaljer. Genom att leka med form, material och kulör – med liggande listverk, spaljéer och enhetlig färgsättning – har vi skapat något nytt som ändå känns klassiskt. Den nedbrunna ladugården lämnade ett tomrum – med nya stallet känns området komplett igen, avslutar Katarina.

Stallet på Säby Gård
Foto: Sten Jansin