Sollentuna nya brandstation brinner för gemenskap

Kan genomtänkt arkitektur öka sammanhållningen medarbetare emellan? Härom veckan invigdes Sollentuna nya brandstation – och svaret är tveklöst ja.

Sollentuna nya brandstationEn jämställdhetsinsats som tagit sammanhållningen till nya höjder. Så kan man sammanfatta processen med att färdigställa Sollentuna nya brandstation. Med Tengbom som generalkonsult har stationen gått från omodern och utdömd till nybyggd – på annan plats dessutom. Ingela Marberg är uppdragsansvarig arkitekt.

Hon har genom hela projektet varit drivande i utformningen av denna speciella byggnad. Såväl ur arkitektoniskt perspektiv som rörande själva genusaspekten.

– Vi börjar se en härlig mångfald i yrkesgruppen. Det häär något vi ville tillvarata och uppmuntra genom utformningen av den nya stationen, säger Ingela Marberg.

Hållbarhet och sammanhållning – en vinnande kombo 

Hållbarhetsfrågan har gått som en rötråd genom hela projektet. Från materialval till solceller på taket. I utformningen har man såklart även behövt ta hänsyn till en rad både säkerhetsmässiga och psykologiska aspekter. För att stärka lagandan har man bland annat byggt ett annorlunda omklädningsrum. Alla oavsett könstillhörighet har sina personliga skåp i ett gemensamt utrymme. Separata bås gör det möjligt att duscha och byta om enskilt. 

Sollentuna nya brandstation

Efter en insats är det viktigt att få prata ut och att inte sitta i avskilda utrymmen. Med det välplanerade omklädningsrummet skapas nya platser för informellt eftersnack och stöttning medarbetarna emellan. Vi har fått väldigt positiva reaktioner fråbrandmännen, som upplever att sammanhållningen redan har förbättrats, säger Ingela.

Formgivning som skapar känsla av trygghet 

Ingela beskriver stationens form som självskriven för dess funktion och specifika plats. 

Den tunga tegelbyggnaden skapar ett gediget skydd mot den hektiska motorvägen vid Häggviksavfarten. Den följer påfartens kurvatur samtidigt som den ger verksamheten en tyst och trygg innergårdsmiljö. Bakom den inbjudande glasfasaden inryms administration och de för allmänheten tillgängliga funktionerna. Här ska många värdefulla kunskaper både förvaltas och förmedlas till samhället.

– Det här är en byggnad som befäster styrkan och tryggheten i en funktion vi alla är beroende av. Den är skapad för att hålla länge ur alla perspektiv, avslutar Ingela.