Golfarkitektur kräver givetvis ett golfproffs

Tengbom knyter till sig golfproffset Johan Edfors och blir därmed ännu starkare på golfarkitektur. Tillsammans med golfbanearkitekt Johan Henrikson vill Johan Edfors skapa den moderna golfanläggningen: mer variation och längre säsong. Intressantare banor och kompletta affärskoncept för klubbarna är målbilden.

Johan Henrikson och Johan Edfors

Johan Edfors har spelat golf professionellt i tjugo år. Tengboms arkitekt Johan Henrikson har ritat golfbanor professionellt i över trettio år. Ett perfekt team som vill samma sak: hjälpa klubbarna att skapa totalupplevelser i allt från hålen till bostäder runt omkring.

– Johan har en enorm erfarenhet och kan verkligen spelet fullt ut, säger Tengboms Johan Henrikson. Dessutom har han ett 3D-seende som inte alla har, han ser sina slag innan han gör dem. För mig som arkitekt känns det jätteviktigt att också komma åt tourproffsets synvinkel.

Ser potential överallt

Förutom att kunna visualisera sina slag så har Johan Edfors länge haft en annan talang – att skapa golfbanor. Redan som pojke ritade han golfbanor när andra barn ritade träd. Och han beskriver hur han ser potential för golf överallt.

– Jag ser hål överallt. När jag går i naturen eller är ute på resa. Jag tänker hela tiden på olika lösningar för riktigt bra hål, skrattar han.

Skapat världsberömd bana

När Johan Edfors spelade en tävling på Black Mountain i Thailand väcktes drömmen att få göra bättre banor på riktigt. Tillsammans med ägaren byggde han om hela golfbanan under ett antal år. Black Mountain har sedan dess vunnit priset bästa golfbana i Thailand och hela Asia Pacific flera år i rad, samt rankas idag som en av världens hundra bästa banor.

Att skapa golfbanor och golfarkitektur som fungerar för alla är något de båda brinner för, vilket också är en ledstjärna för Tengbom. Det är bland annat Johan Henriksons Europatourbana Lycke ett bra exempel på.

Helhetsupplevelsen är hela affärsidén

Klubbens affär viktigast

Medan Johan och Johan lever för bra golfhål, ser de helhetsaffären som den viktigaste aspekten i ett golfarkitektprojekt. De berättar hur de upplever många banor som tråkiga eller med alltför stora och dyra greener.
– Där kommer vår kompetens in, säger Johan Edfors. Vi kan vara smartare och skapa intressanta och mer lättskötta banor.
– Helhetsupplevelsen är hela affärsidén, fyller Henrikson i. Genom att göra den riktigt intressant, från det att besökaren ställer bilen på parkeringen, kan vi hitta nya sätt för klubben att ta betalt. Johan förstår den kopplingen och har det intresset och därför tror jag att samarbetet mellan Tengbom och Johan kommer att bli riktigt, riktigt bra, avslutar han.

golfarkitektur

Golfbanedrömmar

Hållbar golfarkitektur. Inkluderande golfdesign. Innovativ klubbhusdesign. Vi kan det mesta inom golf.