Hej Sue Clark – vem är du?

Det är med glädje och stolthet vi välkomnar Sue Clark som hållbarhetsexpert och rådgivare till Tengbom. Men vem är personen bakom den gedigna expertisen och erfarenheten inom miljö, hållbarhet och certifieringar med ett cv som gör självaste Al Gore grön av avund?

Sue Clark kommer närmast från Sweden Green Building Council och är hållbarhetsexpert med särskilt fokus på globala certifieringssystem som LEED och WELL.

På tal om cv:n beskriver Sue Clark sig själv som en outtröttlig kämpe för gröna byggnader som har dedikerat hela sin karriär åt att hjälpa kunder, kollegor och andra professionella att bredda synen på varierade aspekter av hållbarhet. Hennes egen approach till hållbarhet är personlig och rotad djup i hjärtat. Hon berättar:

– Många pratar om att vi har ett ansvar gentemot kommande generationer att ta hand om denna jord, men jag ser det som att vi har ett ansvar även gentemot föregående generationer. Mina farföräldrar växte upp under ett fattigt 30-tal där de flesta jordbrukare som de var hade nästintill ingenting. De överlevde depressionen för att sedan överleva även andra världskriget. Därefter byggde deras generation, kallad Greatest Generation, upp Kanada och andra länder med städer, infrastruktur, institutioner och lagstiftningar för att skydda mänskliga rättigheter. De samarbetade för en bättre framtid för deras barn och barnbarn. De var ödmjuka och kände en stor plikt och ansvar.

– Nu har vi en värld som är bortom deras vildaste fantasier – och vi bara slösar bort den. Vi fortsätter leva utanför planetens resursgränser, vi skadar miljön för kommande generationer, vi riskerar framtiden för att det är obekvämt att sluta konsumera så mycket, bränna så mycket. Och alltid är det någon annans ansvar – industrins, regeringens – att hitta lösningarna. Jag tror mina farföräldrar är himla besvikna att vi inte uppskattar, bevakar och tar ansvar för världen de kämpat för och byggt upp. Jag känner ett ansvar att hjälpa till med klimatkrisen för min sons skull – absolut – men jag känner också en skyldighet gentemot mina farföräldrar att göra något. Även om vi inte har några barn, är vi barn eller barnbarn. Jag ser det som en cykel där vi alla spelar en viktig roll.

Och vad är din hjärtefråga professionellt?

– Jag värdesätter verkligen medarbetares hälsa och välmående på arbetsplatsen, men jag är förstås också intresserad av hur vi kan klimatanpassa våra byggnader. Vi pratar mycket om att minska på det ena och det andra, men klimatförändringarna går inte att undvika – så hur ska vi bygga proaktivt för ett förändrat klimat? Det vill jag diskutera med andra som har liknande funderingar.

Kan du ge något exempel på hur vi behöver anpassa vårt byggande?

Vi måste ändra på hur vi lever i grunden, menar Sue Clark.

– Tänk på förra sommaren, när det var över 30 grader varmt i Stockholm flera dagar i streck och ännu värmare i andra delar av världen. Det resulterade i den hemska konsekvensen att folk faktiskt dog hemma i sina hus i Kanada för att det var farligt varmt. Våra bostäder och byggnader är inte anpassade för det klimatet. Så vi kommer behöva renovera mycket för att anpassa vårt byggande, men också tänka smartare med ny byggnation och planera för de byggregler som kommer finnas om 10 och tjugo år när vi har ett annat klimat. Och det finns redan bra vägledningar för hur vi kan bygga mer resilient, för värmeböljor bland annat.

Vad är största utmaningen med det?

– Det är att utmana oss själva som arkitekter, ingenjörer och byggare – som människor – att också leva som vi lär. Det räcker inte att företaget har en hög hållbarhetsambition och levererar hållbara projekt, vi måste ändra på hur vi lever och agerar i grunden.

Så hur lever man som hållbarhetsexpert och outtröttlig miljökämpe?

– Det är lätt att säga att man ska leva som man lär, men svårare i praktiken. Jag har varit vegetarian sedan 1991 och försöker gå eller ta kollektivtrafik så mycket jag kan. Jag har minskat mina flygresor, vilket är svårt och jobbigt när min familj är kvar i Kanada. Jag konsumerar medvetet och försöker att köpa majoriteten av mina prylar begagnat. Bottom line är att vi måste konsumera mindre, bättre och smartare. Har man den idén i huvudet och lever så, då kan man också skala upp den på jobbet.

Sue Clark kommer ursprungligen från Kanada, där hon utbildat sig till arkitekt och lagt grunden till en karriär inom miljöfrågor och certifieringar. Hon kommer närmast från Sweden Green Building Council där hon haft titeln Chef Internationella Program.