Botiquehotell under utveckling

För att ta vid där vi slutade, under En helt barock lunch, är nu sagda hotellprojekt mindre hemligt och bygghandlingar håller på att utvecklas. Teamet är mitt uppe i att skapa konceptet för en byggnad med största mån av respektfullhet gentemot naturen, byn, arvet från fabriken och inte minst kunden.

Som ni vet sedan tidigare finns det en by, vid en vacker liten hamn i södra Toscana, där en modern hotellbyggnad är under tillväxt. Byn heter Porto Ercole och på platsen finns en välkänd fabrik som länge haft som verksamhet att konservera sardiner. Fabriken är sedan länge nedlagd och byggnaden en ruin, men minnet lever kvar, framförallt genom invånarnas berättelser men också som en stark identitetsmarkör. Detta måste tillvaratas när området nu förändras. Här är vi just nu.

–  Vi behåller färgsättning, volym och den typiska takformen från fabriken och tar inspiration från dörrar, glaspartier, tegel och kakel när vi skapar en modern byggnad anpassad för dagens brukare och deras behov. Här erbjuds gäster kontakt med havet och landskapet genom generösa glaspartier i vad som blir ett attraktivt botiquehotell, berättar Marco Ercole, en av arkitekterna i projektet.

I en tidig arbetsskiss syns fabrikens typiska takform som ett återkommande element och flirt med originalbyggnaden.

– Det är framförallt ett förhållningssätt, att tolka fabriken eller industribyggnaden till ett modernt tillägg. Exempelvis har vi gjort en egen tolkning på sättet att blanda material på, baserat på hur man under åren lappat ihop och lagat byggnaden vid behov. Det blir vackert i sin slumpmässighet, säger Hedvig Andersson, en av inredningsarkitekterna i projektet.

En konceptskiss visar på inspirationen till glaspartier och blandningen av material, som också har sitt ursprung i originalbyggnaden.

Tyvärr fanns det ingen teknisk möjlighet att bevara den gamla fabriken, fokus ligger därför på att utveckla ett starkt koncept där fabriken lever vidare i det nya projektet – ett samarbete mellan Tengboms husarkitekter och inredningsarkitekter. Fortsättning följer.

 

Nyfiken på mer? Hör av dig till Martin!
+46 8 412 52 71