Tengbom skapar exklusiv reseupplevelse på Arlanda

På morgonen 6 november invigdes Airport VIP-Services nya lokaler på Stockholm Arlanda Airport. En speciell plats för resenärer ute efter en exklusiv och unik upplevelse i samband med sin flygresa. Den exklusiva terminalen är ritad av Tengbom – från landskap till hus och inredning.

Airport VIP-Services är en diskret byggnad vars funktion eller innehåll inte annonseras mot övriga flygplatsområdet. Ett yttre skal av betong har en skyddande funktion för husets innehåll. Interiört dominerar materialet trä i kombination med ett exklusivt urval möbler och accessoarer där majoriteten har nordiskt ursprung.

– När vi fick uppdraget var det första vi tänkte på att många inflytelserika resenärer skulle passera huset. Med målet att skapa en unik och minnesvärd upplevelse analyserade vi vilka krav, behov och önskemål den människan har. Lugn och ro, tid för reflektion och en stunds flykt från vardagen tycker vi ringar in nordisk lyx. Därför skapade vi rumsliga kvaliteter som för tankarna till avkoppling, reflektion och spirituella upplevelser, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom.

Den nya byggnaden är en av få fristående VIP-terminaler i världen. Utifrån säkerhetskravet på en byggnad utan insyn kommer allt dagsljus ovanifrån. Blicken riktas uppåt där utsikten blir mot himlen – resans och kanske även tankens start. Tystnaden som det massiva träet bidrar till är påtaglig och ett välkommet element i den annars bullriga flygplatsmiljön.

Alla bilder är tagna av Felix Gerlach

– Tengbom arkitekter har skapat en upplevelse utöver det vanliga för våra resenärer som önskar sätta guldkant på tillvaron genom en VIP-upplevelse. Vi är övertygande om att de som passerar denna byggnad kommer få den bästa starten på resan, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Tengbom är även involverade i fler satsningar på Arlanda. Projektet ”Porten” innefattar nybyggnad på landside om ca 26 000 kvm samt ombyggnad av delar av Hus C och Centralbyggnaden + Passagen om ca 21 000 kvm. Porten utgör ett funktionellt tillägg och innehåller nya entréförhållanden, en ny samlad säkerhetskontroll samt utökade handels- och restaurangytor.

Nyfiken på mer? Hör av dig till Mark.
+46 8 412 53 43