Snygga kontor i kvarteret Posthornet

I kvarteret Posthornet i Lund finns två av Sveriges snyggaste kontor. Ja, de är i alla fall nominerade till den populära tävlingen med samma namn. Snygga eller ej lämnar vi till andra att bedöma. Vi pekar istället på kvaliteter som tidlösa uttryck, material som åldras fint och en visionär kunskapsarena.

Förvaring/touchdown-yta på Folktandvården Skåne. Foto: Jonas Ingerstedt

Inte nog med att Tengbom ritat kvarteret Posthornet – vi har också gjort inredningsprojekteringen för två av hyresgästerna i kontorsbyggnaden: Trivector och Folktandvården Skåne.

Nostalgiskt hos Trivector

Med fokus på återbruk och långsiktighet har Tengbom utvecklat ett inredningskoncept som förkroppsligar Trivectors varumärke. Med glimten i ögat bjuder kontoret på miljöer med olika teman som Nöjesfältet, Tågkupéerna, Biblioteket och Gillestugan. En tolkning av företagets grafiska profil har resulterat i en unik kulörskala och flertalet specialritade detaljer som tapeter, en receptionsdisk och personliga skåp.

Inredningskonceptet för Trivectors kontor bygger på ett antal ”glada” teman.

Kunskapsnod hos Folktandvården Skåne

Leendecentralen är samlingsnamn för Folktandvården Skånes Centrum för munhälsa, inklusive huvudkontor såväl som klinik-, forsknings- och utbildningsverksamhet. Ett omfattande projekt med andra ord, som Tengbom varit involverade ifrån första början fram till invigningsfesten. Uppdraget har varit komplext och inneburit att samordna en mängd olika behov. Flöde och orientering i lokalerna har varit a och o under programarbetet.

På markplan stiger man in i delar av kliniken med väntrum och mottagningsrum. Här finns även kunskapsarenan. Kliniken fortsätter upp på andra plan och på plan tre ligger huvudkontoret där medarbetarna sitter aktivitetsbaserat.

Det genomgående materialtemat är naturträ vilket kompletteras med kulörta specialsnickerier i mdf, såväl som färgstarka textilier och väggar.

– Energi, glädje och snackisar har varit ledorden i inredningskonceptet för Leendecentralen, säger Sanna Lindberg, en av arkitekterna i teamet.