#Tjejtrappan invigd i Helsingborg

Den 29 juni invigdes #Tjejtrappan på Gustav Adolfs torg i Helsingborg. Trappan är finalen i projektet #Varärtjejerna – ett laborativt samarbete mellan Tengbom, Helsingborgs stad, forskare, skolan, polisen och tjejerna på Wieselgrensskolan.

En rosa trappa för att skrämma bort de tuffa killarna. Det var ett av resonemangen bakom Tjejtrappan som kommer att stå på G:A torg under sommaren 2018. Installationen sammanfattar 15 tjejers reflektioner om staden och samhället och ställer frågor om inkludering, rättvisa och jämlikhet.

På Tjejtrappan är alla välkomna, men valet av plats är inte en slump. Trappan är placerad på ett torg där tjejerna vanligtvis inte vågar vistas. Där barn klättrar och leker och där föräldrar finns, där vågar man dock vara, menar tjejerna.

Utöver flera peppiga budskap har tjejernas trappa även ett skrikhål där man kan ropa ut sin aggression. För världen kanske blir lite fredligare, tryggare och lugnare om folk tog ut sin frustration på det sättet istället för att slåss och vandalisera,  menar tjejerna.

#Varärtjejerna är ett samarbete mellan Tengbom, Helsingborgs stad och 15 tjejer på Wiselgrensskolan. Men framförallt är det en normkreativ process, där tjejerna själva skapat förutsättningarna för sin stad.

Vill du veta mer?
+46 42 19 48 54