Tengbom vinner Stadsmiljöpriset

Den 5 oktober delade Stockholms Handelskammare ut Stadsmiljöpriset som i år gick till Tengboms tillfälliga saluhall på Östermalmstorg. Den provisoriska handelsplatsen har blivit en succé och fördubblat antalet besökare. 

Tillfälliga Saluhallen på Östermalmstorg. Foto: Felix Gerlach

Juryns motivering lyder:

En stad som växer och utvecklas med Stockholms hastighet och kraft behöver finna bra tillfälliga lösningar. Det är en utmaning att få dessa att berika istället för att förfula stadsmiljön.

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg är ett lysande exempel på hur en praktisk nödvändighet – restaureringen av saluhallen från 1800-talet – kan generera inte bara en förstklassig byggnad, utan även ett rikare stadsliv.

Medvetna satsningar på inpassning och gestaltning, även av strukturer som inte är avsedda att stå permanent, är därför något som bör uppmuntras. Att något är ämnat endast för en kortare tid kan också locka fram nytänkande och djärva grepp. Detta kan i sin tur ge impulser till det mer långsiktiga byggandet och därmed fungera som en drivande kraft för arkitekturutvecklingen i stort. 

– Det är en stor ära att ta emot Stadsmiljöpriset, men ett projekt som tillfälliga saluhallen inte är genomförbart utan en modig kund som vågar satsa på arkitektur som konkurrensmedel. Saluhallens popularitet både lokalt och internationellt visar att progressiv arkitektur uppskattas av invånare och stärker en stads varumärke, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt.

Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris har delats ut sedan 1986 och premierar projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö.