TAKO – ännu ett starkt inredningskoncept av Tengbom

Lördag den 7 oktober öppnade restaurang TAKO, ännu en satsning av Stockholm Krogbolog som också har populära vattenhål som Vassa Eggen och Kommendören under sitt kulinariska paraply. Inredningsarkitekt är Tengbom som i samarbete med Studio Oscar Liedgren tagit fram ett starkt koncept i sällan skådat slag.

En dold entré, en liten skylt. Mörker, råa ytor, ljus som suger en nedför en trappa. En vacker liten träask. Dunkelt mot förlösningen i matsalen. Oj, en japansk trädgård, ett vattenfall. Sedan templet, en plats att andas ut vid fiskdammen. Konceptet för TAKO, som betyder bläckfisk eller drake på japanska, är något i ett slag för sig – sällan skådat i Stockholm.

Matupplevelsen med influenser från Japan och Korea, där allt ifrån sushi och raw food till grillrätter i oväntade kombinationer kan avnjutas, har satt ramarna för utformningen av lokalen. Besökaren välkomnas ner i ett myller av mystiska bakgator och gränder i storstadsanda.

Teamet från Tengbom består av inredningsarkitekterna Josef Zetterman, Filip Svensson, Ninna Helena Söderström, Magnus Lindgren, Sandra Wall och Per Vestergaard.

– När man får möjligheten att rita igenom ett koncept ner till minsta detalj, från planritning till snickerier, blir det automatiskt starka upplevelser. Vårt samarbete med Stockholm Krogbolag har stärkts genom åren och tilliten oss emellan gör att vi kan driva inredningskoncepten till sin spets, säger Filip.

TAKO ligger på Birger Jarlsgatan 29 i Stockholm.
www.restaurangtako.se