Våra arkitekter bland finalisterna i Svenska Ljuspriset

Vi gratulerar Simon Malmström och Janica Wiklander (tidigare anställd) på Tengbom som har fått hedersomnämnande i Svenska Ljuspriset för sin belysning av Koppartälten i Hagaparken.

Koppartälten i Hagaparken i Stockholm uppmärksammas för sin nya charmiga belysning. Foto: Olof Thiel/ÅF Lighting

Svenska Ljuspriset delades ut för 25:e gången under en ceremoni på Berns Salonger i Stockholm på Ljusdagen som infaller den 5 september. Bland de tre finalisterna var teamet som satte Koppartälten i nytt rampljus under ÅF Lightings flagga. Utöver ljusdesignern Simon Malmström och arkitekten Janica Wikander som numera jobbar på vårt kontor i Göteborg var även Mona Hellman och Lars Ocklund med och skapade belysningen. I gott sällskap med det vinnande bidraget av Humana och BKS Arkitekter fick teamet bakom Koppartälten ett hedersomnämnande med en motivering som löd:

Den sobra ljusgestaltningen är utförd med en finstämd balans. Byggnadens karaktär har skickligt lyfts fram av det väl avstämda ljuset – i harmoni med den mycket mörka omgivningen. Resultatet är så naturligt i den historiska miljön att det framstår som om ljussättningen var gjord med den gamla tiders illumination.”

Ljussättning är en viktig komponent i alla arkitektoniska gestaltningar eftersom ljuset levandegör de platser vi vistas på, både inom- och utomhus. Simon förklarar:

”Vårt mål när vi jobbade med projektet var att med ljus skapa en trygg, tillgänglig och attraktiv plats även efter det att mörkret har fallit. Målet är att fortsätta göra det även här på Tengbom.”

Läs mer om ljussättningen av Koppartälten i Ljuskultur.