Tillbaka till Framtidskalaset!

2017-04-18

Den 12 mars öppnade vi dörrarna för 90 peppade barn och deras föräldrar. Med hjälp av mjölkkartonger, piprensare och flirtkulor skapade de Barnens stad. Nu kan du se den, både digitalt och som utställning på vårt kontor. Missa inte chansen!

Så här härligt såg det ut bland vimplar, ballonger och Framtidsarkitekter.

När vi planerade Framtidskalaset hade vi skyhöga ambitioner och medan alla flirtkulor, mjölkkartonger och kapaskivor anlände växte entusiasmen på kontoret. Trots det överträffade Framtidsarkitekterna våra vildaste drömmar. Så kreativa, skojiga och eftertänksamma! Barnens modeller är inte bara fantasirika utan roligare och färggladare än våra egna.

Framtidskalaset ingår i vår satsning #TengbomTalks, där vi undersöker, diskuterar och utbyter perspektiv med andra i samhället. Tanken den här gången var att undersöka hur barn vill bo. Vi bygger ett samhälle som ska fungera i många år framöver. Varför ska vi arkitekter sitta och gissa hur framtidens innevånare vill ha det? Vi kan ju fråga dem!

Entusiasmen var på topp både bland vuxna och barn.

Vi tillhandahöll pysselmaterialet men idéerna kom från barnen. De inspirerades av kartongerna, piprensarna, de självhäftande ögonen och allt det andra till nya tankegångar och sätt att jobba som ibland skilde sig från den ursprungsidé de hade, vilket var spännande att se.

Modellerna är underbara, men lika fascinerande var det att titta på deras arbetsmetoder och lyssna på resonemangen. De var angelägna om att samarbeta och delade gärna upp arbetet – om en gör väggarna så gör någon annan golvet. Funktion stod i fokus och de hade ett tydligt målgruppstänkande: vem ska bo i det här huset och vad ska rummen användas till? Samtidigt fastnade de inte i förutfattade meningar om hur saker måste se ut eller fungera.

Det fanns lika många angreppssätt som det fanns barn.

”Hur förverkligar jag min idé?” var dagens motto. Barnen provade sig fram med inställningen att ”allt är möjligt”, vilket inspirerade alla vuxna som var närvarande.

Vi kommer att ha ett finissage 19 april där vi skålar i Pommac, käkar snittar och tittar på alla fina modeller. Ni är självklart varmt välkomna till vårt kontor då! Men för att alla, även de som inte är på plats i Stockholm, ska ha chansen att titta så har vi även skapat en digital utställning. Den hittar du här.

För dig som missade Framtidskalaset eller vill uppleva det en gång till har vi gjort den här lilla filmen.