Small Talk på mässan

2017-02-08

Sveriges Arkitekter står som värd för ett antal spännande föreläsningar på mässan under veckan. I dag kunde hugade spekulanter alldeles före lunch höra Karin Svenonius och Anders Stjärna från Tengbom, tillsammans med Katarina Nilsson och Robin Falck från C&D snickeri, berätta om renoveringen av Östermalms saluhall.

 

unnamed
Karin Svenonius och Anders Stjärna håller, till allas glädje, låda om renoveringen av Östermalms saluhall.

Tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg får en hel del uppmärksamhet just nu, exempelvis med nomineringen till EU Mies van der Rohe Award, men Tengbom har också ansvaret för att renovera den gamla saluhallen. Och det var det projektet som var i fokus under dagens Small Talk i Sveriges Arkitekters monter Welcome to Woodland.

Panelen redogjorde kort både för saluhallens spännande historia och för hur samarbetet mellan arkitekter och snickare ser ut under restaureringen. Den stora utmaningen är att hitta balansen mellan att respektera historien och förstå att hallen också måste fungera som samtida arbetsplats. Mycket har förändrats sedan 1880-talet.

– Hur vi förhåller oss till byggnaden? Vi har gjort avvägningar i samarbete med Stockholms stadsmuseum när det gäller vad byggnaden tål och vad vi vill uppnå. Vi vill plocka tillbaka många av de kulturhistoriska värden som har försvunnit genom åren, berättar Karin Svenonius.

– Det är ju inte alltid så när man renoverar att man vill återskapa exakt, men här gjorde vi det valet. Vi försöker väva ihop det förflutna och samtiden till en fungerande helhet, fortsätter hon.

Historien är alltså ständigt närvarande, samtidigt utgår förstås arbetet från dagens behov och förutsättningar. Saluhallen måste bli en bättre arbetsplats och en bättre plats att besöka än tidigare. Nya konstruktioner och tekniska lösningar har självklart varit välkomna. Men många detaljer renoveras och återskapas, exempelvis ordstäven på väggen, och 2500 trädetaljer plockas ned, rensas, spacklas, målas och sätts sedan tillbaka. Allt för hand.

– Vi tog ned varje enskilt salustånd individuellt med liftar och demonterade alla detaljer, märkte upp allt, skapade ett system för att uppmärkningen ska fungera från start till slut. Sen har vi skickat ungefär tre lastbilar med släp till vår fabrik i Falköping där restaureringen fortsätter, avslutar Robert Falck.

ostermalmshallen-modell-tak-2
Tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg som trämodell.

Och vill du veta mer om föreläsningsprogrammet på mässan, titta här.

Om du är nyfiken på Tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg, läs mer här.