Tengbom vinner årets Stadsbyggnadspris i Jönköping

I samarbete med Ekblads fastigheter lyckas Tengbom åter charma juryn. Årets vinnare heter Kvarteret Peru 6 och här ligger fokus på hållbarhet, estetik och att skapa en härlig vardag för de boende.

vinkel01_04 forminskat
Kvarteret Peru 6 är numer ett både prisbelönt och uppskattat boende.

Jönköpings kommun har sedan 1994 delat ut Årets Stadsbyggnadspris och det är inte första gången Tengbom håller sig framme. Vi har flera gånger under de senaste åren fått mottaga något av de tre årliga diplomen som delas ut och ibland även vunnit den mäktigaste utnämningen, Stadsbyggnadspriset.

Årets vinnare heter alltså Kvarteret Peru, ligger på Åsenvägen i Jönköping, och är ett bostadshus med 63 lägenheter, varav 42 byggda för studenter och 21 vanliga hyresrätter. Det var framförallt fasadens utformning, den lekfulla placeringen av balkongerna och de genomtänkta och generösa materialvalen som gav Peru segern.

– Jag är lite tagen faktiskt. Stadsbyggnadspriset är ju den finaste lokala utmärkelse man kan få som byggare eller arkitekt, säger fastighetsägaren Ralf Ekblad till Jönköpingsposten.

– Vårt mål har hela tiden varit att rita ett hus som människor vill bo i. Ett hus som fungerar fint socialt, är anpassat för människors vardag och har en trivsam känsla. Och det har vi gjort tillsammans med fastighetsägaren. De som bor här trivs och mår bra. De vill inte flytta härifrån. Vi ville skapa något som fungerar långsiktigt, berättar den ansvariga arkitekten Sandra Skoglund som tillsammans med Saskia Jäckel jobbat med projektet.

Process som gett resultat

Det har varit en lång process från idé till färdig byggnad och flera svårigheter har övervunnits. Själva platsen har format byggnaden och utmanat arkitekterna att tänka ett steg längre. Resultatet har blivit ett hus som både är certifierat enligt Miljöbyggnad nivå silver och är omtyckt av de boende. De estetiska kvaliteterna är också ovanligt starka och har inspirerat jämförelser med både körsbärsblommor och eleganta, röda läppstiftstoner.

Juryns motivering:

”På en begränsad yta har man elegant lyckats skapa ett välkommet tillskott av student- och hyreslägenheter. Variationen av antalet våningar, fasadens utformning och den lekfulla placeringen av balkongerna ger byggnaden en tydlig egen identitet samtidigt som den anpassar sig väl till omgivningen. Genomtänkta materialval och noggrann detaljutformning har resulterat i ett flerbostadshus som märkbart höjer sig över genomsnittet. Peru 6 är ett exempel på ambitiös bostadsarkitektur och ett utmärkt tillskott till Jönköpings byggda miljö.”