Tengbom ritar ny stadsdel i Nacka

Tengbom hjälper Nacka stad att utveckla en helt ny central stadsdel med bostäder, utbud och folkliv. 360 lägenheter kommer att byggas med start 2019.

151208_Perspektiv Brytaren
Området runt fastigheten Elverkshuset ska utvecklas till en sammanhängande stadsbebyggelse och vara en del av Nacka stad med allt det innebär av service, utbud och komfort.

Nacka kommun, granne med Stockholm, förväntas växa rejält under kommande år. Nya bostäder och lokaler är en självklarhet inom detta attraktiva utvecklingsområde.

Tengbom har sedan 2014, tillsammans med fastighetsägaren Libeno Invest och Nacka stad, utvecklat fastigheten som kommer att bli en helt ny central stadsdel nära Nacka Forum. Området ligger norr om Värmdövägen, söder om stadshuset och den blivande stadsparken. Detaljplanen är en del av projektet Nya gatan. Samarbetet fortsätter nu via ett joint venture mellan fastighetsägarna LIBU Invest och SSM.

– Det är spännande och utvecklande att vi nu är med och skapar en helt ny stadsdel i centrala Nacka, säger Marie Nordin, studiochef på Tengbom.

– Vi har haft ett bra samarbete med vår kund och är glada över fortsatt förtroende att vara med och bygga nya Nacka, fortsätter hon.  

Ambitionen är att bygga cirka 360 bostäder och planerad byggstart är 2019 med inflyttning under 2021. Lägenheterna som ritas är av varierande storlek för att locka till sig olika grupper av människor, det kommer bland annat att finnas många små ettor och tvåor för att passa exempelvis studenter eller den lilla familjen. Tanken är att området runt fastigheten Elverkshuset ska utvecklas till en sammanhängande stadsbebyggelse och vara en del av Nacka stad med allt det innebär av service, utbud och komfort.

– Det är viktigt för oss att nu vidareutveckla en bra blandning mellan bostäder och lokaler för kontor, butiker och caféer så att stadsdelen blir levande och inkluderande för alla människor som bor och rör sig där, avslutar Christopher Berk, uppdragsansvarig arkitekt för projektet.