Partille arena prisas för öppenhet och tillgänglighet

Årets arena är utsedd av tidningen Sport & Affärer. Partille vinner i hård konkurrens och prisas för sin inkluderande arkitektur, sin hållbarhet och ambitionen att fungera som ett nav i samhället.

DSC07544
En plats som är öppen och tillgänglig för alla, det är ambitionen bakom Partille arena.

Partille arena hann knappt invigas innan de första hyllningarna började strömma in. Tre månader efter invigningen utnämns den till Årets idrottsarena av tidningen Sport & Affärer.

Enligt uppgift stod striden mellan flera nybyggda, moderna arenor med multifunktionella konstruktioner. Gustaf Berencreutz, chefredaktör på Sport & Affärer lyfter dock fram Partille arenas unika blandning av kultur, sport och nöje som den främsta styrkan och tillgången.

– Juryn tilltalades av att Partille arena är en mötesplats för alla som ger plats både för kultur, nöje och idrott. Vi gillar även att det är en idrottsarena öppen både för bredden och eliten och tjejer och killar i alla åldrar, säger Gustaf Berencreutz.
– Arenans placering mitt i Partille med goda kommunikationer till och från Göteborg öppnar även för regionala samarbeten inom vitt skilda områden. Det ger underlag för en långsiktigt hållbar arena med framtiden för sig, fortsätter han.

Att rita en inkluderande miljö som känns välkomnande för alla och hjälpa till att skapa en modern, fungerande träffpunkt stod hela tiden i fokus för arkitekterna.

– Vi har arbetat mycket med att göra byggnaden lättillgänglig och har samlat de olika lokalerna kring en central foajé som också fungerar som entré. Den delen är vi extra nöjda med. Här passerar 3500 personer per dag. Det är husets hjärta, säger Christer Blomqvist, en av de ansvariga arkitekterna på Tengbom.

Juryns motivering:

”Med sin flexibla utformning ska den välkomna alla, inte bara större sport- och musikevenemang utan även sammanhang med mindre föreningar och organisationer. Arenan som blir ett lyft för Sävehof och Partille som evenemangskommun, arbetar medvetet för mångfald. Arenan är lätt att nå för besökarna oavsett om man färdas med tåg, buss eller bil. Med kollektivtrafik nås arenan på 15 minuter från Göteborgs Central.”

Unknown
Flera publika funktioner som restauranger, caféer, kontor och ett gym på översta våningen gör att arenan kan vara öppen från tidig morgon till sen kväll även de dagar då inget större evenemang äger rum.