Tengbom samarbetar med BillerudKorsnäs i miljardsatsning

Papperstillverkaren BillerudKorsnäs satsar fem miljarder på utveckling i Grums och väljer Tengbom som samarbetspartner. Ansvariga arkitekten Jonas Haglund kallar uppdraget ”Ett riktigt drömprojekt”.

karlstad industri
En stor byggnad i ett extremt bra ”skyltläge” bredvid E18, är vad som står på agendan. ”Det händer inte så ofta att man får uppdraget att utforma en 400 meter lång byggnad alldeles intill en vältrafikerad Europaväg”, kommenterar Jonas Haglund.

Med arkitektur kan man bygga och utveckla samhället på flera sätt och på Tengbom har vi kompetensen, erfarenheten och viljan att närma oss den här förbättringsprocessen från många olika håll. När BillerudKorsnäs, en av världens största papperstillverkare, ville ta ett historiskt steg i sin utveckling och ställa om till kartongtillverkning för att tillgodose en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck, var Tengbom en naturlig samarbetspartner.

Det är en jättesatsning på fem miljarder kronor, och Tengbom vann direktupphandlingen om Gruvöns bruk redan i december förra året, men har på grund av sekretess inte kunnat gå ut med det förrän nu.  

– Det är jättekul att äntligen kunna berätta om det här fantastiska projektet: en stor byggnad i ett extremt bra ”skyltläge” bredvid E18. Det händer inte så ofta att man får uppdraget att utforma en 400 meter lång byggnad alldeles intill en vältrafikerad Europaväg. Ännu roligare blev det av att vi fick hålla en inledande Place Making-workshop med ledande aktörer hos beställaren och gå igång med storytelling för att ta fram ett designkoncept. Ett riktigt drömprojekt, säger Jonas Haglund som är en av de ansvariga arkitekterna.

Konceptet som arbetades fram bygger på tre övergripande metaforer: lokomotivet, kartongprodukten och origami, vilka kommer att synas både faktiskt genom formspråket som associerar till strömlinjeformade lokomotiv, fart och kraft och fasadmaterialens många olika strukturer och nyanser som anknyter till de kartongprodukter BillerudKorsnäs producerar, men workshopen kommer även sätta en mer indirekt ton på projektet och bidra till en sammanhållen karaktär.