”Med beröm godkänt”

Wihlborgs är en av våra största och viktigaste kunder i Öresundsregionen. Vi har haft äran att samarbeta med dem när Knutpunkten byggdes om och till. Nyligen invigde de sitt nya Helsingborgskontor i samma byggnad – även det ritat av oss.

Knutpunkten har på kort tid blivit Helsingborgs mest intressanta kontorshus. Här sitter Wihlborgs mitt i händelsernas centrum, i en fastighet de både äger och förvaltar med fokus på långsiktighet och kvalitet. Utöver företagets vd Anders Jarl, träffar vi regionchef Thomas Bråhagen och projektledare Leif Svensson. Med de senare två diskuterar vi projektets framgångsfaktorer, vikten av ett genomarbetat koncept och karaktärsstark arkitektur.

Från vänster: Thomas Bråhagen, regionchef Wihlborgs, Nicholas Hörlin, kontorschef Tengbom Öresund och Anders Jarl, vd Wihlborgs. Foto: Peter Westrup
Från vänster: Thomas Bråhagen, regionchef Wihlborgs, Nicholas Hörlin, kontorschef Tengbom Öresund och Anders Jarl, vd Wihlborgs. Foto: Peter Westrup

Hur började samarbetet?

– 2013 träffade jag Erik Lönnerholm och Patrik Ekenhill hos er för att börja utreda hur vi kunde bygga till och förändra huskroppen inom detaljplanen. Vi har sedan jobbat tillsammans från ax till limpa och det har fungerat fantastiskt bra, tack vare en mycket givande dialog med Tengbom genom hela processen, säger Leif Svensson.
– Parallellt har vi på förvaltningen haft en dialog med arkitekterna för att tidigt hitta intresserade hyresgäster. Flexibilitet är ledordet där, då många önskemål och behov ska tillfredsställas. Där har stödet från Tengbom varit ovärderligt, säger Thomas Bråhagen.
– Ja, flexibiliteten var en sådan nöt som Patrik Ekenhill knäckte åt oss genom att föreslå ett centralt trapphus. Detta löste planen för de två stora våningsplanen 15 och 16 genom ett trapphus rakt ned i P-huset.

Hur har intresset sett ut från hyresgäster?

– Vi har sett ett enormt intresse nästan från start. Det har förstås mycket med läget att göra, men man ska inte sticka under stol med att god arkitektur säljer. Är det något man konkurrerar med idag så är det fina lokaler som medarbetarna känner sig stolta över. Det har vi verkligen skapat inifrån och ut, säger Leif Svensson och tillägger glatt: ni får med beröm godkänt.

Foto: Peter Westrup
Foto: Peter Westrup

Man ska inte sticka under stol med att god arkitektur säljer.

Berätta om mervärdet ni ser i och får ut av god arkitektur.

– Vi ska inte bygga för att sedan sälja, utan bygga, behålla, förvalta. En stor skillnad! Där är samarbetet med arkitekten enormt viktigt. Med lyhörda arkitekter blir husen bättre, säger Thomas Bråhagen.
– Kommunen har väntat i 25 år på att det ska byggas något centralt och vi var i princip först ut, så pressen var stor på oss. Men med Tengbom som partner kan vi nu visa på resultat. Här har vi hittat arkitekter som kan leverera pricken över i:et vilket är vad vi ofta söker för att skapa kvalitativ och långsiktig arkitektur. Vi vill åt uttryck som får folk att stanna upp och haja till, säger Leif Svensson.

På vilket sätt är vi bra på detta, Nicholas?

– Att förstå kundens affär och behov är viktigt för oss i utvecklingen av ett koncept. Det handlar om att lägga krutet på rätt saker och att vara duktig på att identifiera detaljerna som gör skillnad. Vi skapar arkitektur som stärker kundens varumärke och byggnadens värde över tid, säger Nicholas Hörlin, kontorschef för Tengbom Öresund, och fortsätter: När vi är med i tidiga skeden och naturligt får en helhetsvy över ett projekt blir detta bättre.
– Ja, vi vill samarbeta med arkitekter som hjälper till med kreativiteten såväl som står på sig vad gäller strategiska beslut. Vi söker ofta hjälp om hur vi bäst möter framtiden, så att redan nu få hjälp att tänka på hur denna byggnad kan hyras ut om fem eller tio år är något vi uppskattar väldigt mycket, avslutar Thomas Bråhagen.

Läs mer om hur vi jobbat med hela om- och tillbyggnaden av Knutpunkten här.