Tengbom tar ställning för cyklister

Det är dags att göra plats för cyklisterna i Stockholm! Några av våra medarbetare tröttnade på parkeringskaoset vid Slussen och tog saken i egna händer. Från och med den 3 oktober finns det därför 48 extra parkeringsplatser för cyklar på Katarinavägen. 

Cykelstället Istället
Cykelstället Istället

Vårt produktdesignteam har tagit fram ett cykelställ kallat Istället – det vill säga istället för ingenting. Med det visar vi ett enkelt sätt att lösa problemet utanför vår egen dörr, men det är också en aktion vi hoppas kan inspirera och få mer långsiktiga effekter.

Cykelstället IställetHela processen gick på en dag: från idé till skiss, till färdig design och godkänd offert från en tillverkare. En vecka senare är cykelställen på plats. Produktdesignern Christoffer Östman tog fram en prototyp för ett cykelställ som skulle gå snabbt och lätt att tillverka. Lösningen blev en konstruktion av två plywoodskivor som ställs upp med gångjärn, med urfrästa spår för däcken och metallöglor för fastlåsning av cykeln. Cykelställen är inte tänkta som en permanent lösning; utan snarare som en protest mot hur stadens cyklister underprioriteras, vilket resulterar i kaos och cyklar fastlåsta i allt ifrån trappräcken till uteserveringar.

Sara Peny, som är arkitekt och jobbar med stadsplanering, tycker att tillfälliga lösningar av det här slaget kan vara ett bra sätt att testa hur man kan förbättra stadsmiljön.

Cykelstället Istället–  Stockholms stad har ett mål om att 15 procent av alla resor i rusningstrafik ska ske på cykel år 2030. Om man ska åstadkomma en sådan hållbar utveckling måste det också finnas förutsättningar för det i infrastrukturen, säger hon. Allt kan inte ske på en gång, men just därför är det värdefullt att göra riktiga tester på vägen.

Det finns dock även en mer långsiktig tanke med cykelställen på Katarinavägen.

– Vi hoppas att det här blir startskottet för fler liknande aktioner och att tillfälliga cykelställ börjar poppa upp överallt där de behövs: stadsfestivaler, konserter och andra ställen där det tillfälligt samlas mycket människor. Den prototyp vi har tagit fram är enkel både att producera, transportera och återanvända. Vi släpper ritningarna fria i dag – så ut och agera i din stad! uppmanar Christoffer Östman.

Aktionen är ett exempel på att arkitektur och design kan vara en snabb process, likaväl som mångåriga, komplexa projekt. Gemensamt är dock att det handlar om att lösa problem och skapa en stad som är både funktionell och välkomnande för invånarna. För oss på Tengbom är det viktigt att vara delaktiga i utvecklingen av staden – från stort till smått.

Ritningarna för cykelställen finns att ladda ner här. Produktionskostnaden för ett cykelställ med plats för 16 cyklar är ca 2 000 kronor om man tar hjälp av snickeri – mindre för dig som är händig eller du som väljer att göra en ännu enklare variant.

Ritning för cykelstället Istället
Ritning för cykelstället Istället