Jonsereds fabriker på samråd

Partille kommun har klubbat igenom Tengboms reviderade plan för utvecklingsområdet Jonsereds fabriker. Den 22 september inleddes samrådsskedet, en viktig milstolpe i projektet som dragit ut på tiden på grund av invånaruppror. 

Jonsereds fabriker. Illustration: Tengbom
Jonsereds fabriker. Illustration: Tengbom

Vi har jobbat med utvecklingsprojektet av Jonsereds fabriker sedan 2014, efter att invånarna i samhället motsatte sig exploateringen enligt det ursprungliga planprogrammet. Genom dialogprocesser – som promenader i området och workshops – och aktivt lyssnande har vi lyckats vända en negativ inställning bland invånarna till något mycket positivt som andas framtid och nyskapande. Vi har blåst liv i området med nya bostäder och lagt fram förslag som vi hoppas ska bli underlag för en levande miljö.

Vår gestaltningsidé bygger på fyra värdebegrepp som kom fram genom dialogprocesserna: Kraft, Inte på bilens villkor, Historia och Vi-känsla.

”Det är ett stort delmål att ha kommit till samrådsskede i detta projekt som kantas av stor komplexitet på grund allt ifrån kulturhistoriska aspekter till höga miljökrav. Genom dialogprocesser och aktivt lyssnande har vi lyckats få med oss Jonsereds invånare på förslaget, vilket vi nu hoppas få fortsätta med även i kommande skede”, säger Hans Lindgren, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Plan över de fem exploateringsområdena. Illustration: Tengbom
Plan över de fem exploateringsområdena. Illustration: Tengbom

Under samrådet har allmänheten, länsstyrelsen och berörda myndigheter en månad på sig att kommentera det aktuella förslaget. Senare ger ytterligare en liknande möjlighet under granskningsskedet, varefter detaljplanen kan komma att antas.