Partille Arena – framtidens mötesplats invigd

Förra veckan invigdes Partille Arena utanför Göteborg. Ett mastodontprojekt som tagit 13 år att genomföra, från förstudien till bandklippningen. Men nu är alltså arenan äntligen klar: en lokal mötesplats i en ny stadsdel, med idrott, kultur och evenemang på agendan.

Partille Arena Tengbom 2016
Foto: Felix Gerlach

Tengbom har arbetat med projektet sedan 2010, i ett stort team med både arkitekter och inredningsarkitekter. Visionen har varit en lättillgänglig anläggning för både kultur och idrott, en mötesplats som bubblar av aktivitet både dag- och kvällstid.

Partille Arena Tengbom 2016
Foto: Felix Gerlach

– Vi har arbetat fram en flexibilitet som gör arenan unik i sitt slag – den kan till exempel fungera för idrottslektioner på eftermiddagen, locka tusentals åskådare till en viktig match samma kväll, och sedan snabbt återställas för ett kulturevenemang vid lunch nästa dag, berättar Christer Blomquist, som har varit uppdragsansvarig.

Arenan har två hallar som båda är multifunktionella och kan användas till såväl teaterscen som idrottsarena med mobila läktare. I arenan finns också en restaurang, ett café, en bowlinghall, frisksportcenter samt kontors- och kanslilokaler.

Partille Arena Tengbom 2016
Foto: Felix Gerlach
Partille Arena Tengbom 2016
Foto: Felix Gerlach

Investeraren för arenan är det kommunala bostadsbolaget Partillebo, som också kommer ha ansvar för underhållet. Den dagliga driften med arrangemang och annat hanterar kultur-och fritidsförvaltningen i Partille kommun.