Team Tengbom ger ikonbyggnad ny skepnad

Den 8 juli lämnade vi och Chalmersstudenterna Amanda Eliasson, Maria Peshkova och Carl Darenlind in vårt bidrag till den mycket hemliga och prestigefyllda tävlingen om Rosenlundsverket i Göteborg.

Två arkitektkontor har valts ut för att handleda och tävla jämsides en noga utvald skara studenter när den nästintill kultklassade industribyggnaden vid Järntorget ska få en ny exteriör gestaltning. Bakom tävlingen står Göteborg Energi, som också tagit initiativet, samt valt ut Tengbom och Liljewalls. Projektledare för Team Tengbom är Cecilia Jansson och Marie Steen.

”Det är jätteroligt och motiverande att jobba med våra studenter och att verkligen vara delaktiga i projektet. Vi är ett team och vi vill vinna”, säger de med både humor och allvar i rösten.

Det har varit snabba bud hela vägen. Tävlingen drog igång i mitten på april, med informationsmöte och ansökningar. Teamen var satta redan i slutet på april, och nu i juli ska alltså de två förslagen vara inlämnade och klara.

”Vi har jobbat mycket intensivt under sex veckor med studenterna som fått ett eget rum här på Göteborgskontoret. Jag och Cilla gjorde upp en projektplan i olika skeden som vi följt för att verkligen se till att projektet ska gå att genomföra enligt tid och budget. Det roliga är att antingen vårt eller Liljewalls förslag kommer at bli verklighet”, säger Marie Steen.

Tävlingen är unik i sitt slag och att få äran att jobba med en byggnad som alla känner till och har en relation till i Göteborg är fantastiskt, menar Marie och Cecilia. Hela området runt Järntorget, där Rosenlundsverket ligger, är under utveckling. Här bygger man hotell såväl som bostäder och upprustningen av fjärrvärmeverket är en viktig del i denna rörelse.

Nu är materialet inlämnat till juryn som kommer att gå igenom det under sommaren för att den 8 september få de båda förslagen presenterade muntligen av respektive team.

”Nu lägger vi allt fokus på att göra en så bra presentation vi bara kan. Utan att avslöja något kan vi väl säga att vi tänker både traditionellt och innovativt vad gäller själva tillvägagångssättet”, säger Cecilia Jansson.

Juryn består bland annat av representanter från Göteborg Energi, stadsarkitekt Björn Siesjö, Chalmersprofessor Fredrik Nilsson samt vd:n för Älvstranden utveckling Lena Anderson.

Vi håller tummarna för Team Tengbom!

Lyssna även på klippet i Sveriges Radio som uppmärksammade ”Göteborgsikonens ansiktslyftning”.