Fritz och Magnus om vinnande arkitektur

Fritz Olausson och Magnus Almung står bakom bland annat hyllade Alingsås tingsrätt. Hemligheten bakom succén är kreativitet, kunskap och en obändig vilja att skapa konsekvent och relevant arkitektur. Helt klart ett vinnande koncept.

Fritz Olausson och Magnus Almung, arkitekterna bakom bland annat Alingsås Tingsrätt.
Fritz Olausson och Magnus Almung, en vinnande arkitektduo.

Ni har jobbat tillsammans länge. Vad gör er till ett vinnande team?

– Vi har faktiskt jobbat tillsammans i 30 år nu. Inte i alla projekt men ofta. Jag tror att det fungerar så bra för att vi kompletterar varandra, säger Fritz Olausson.
– Ja, får en av oss en idé förstår den andra snabbt och vi kommer vidare nästan direkt. Sen är det roligare att jobba ihop, man har någon att diskutera med och det berikar projektet med olika infallsvinklar, menar Magnus Almung.

Vilka är era starka sidor?

– Fritz är kreativ och vill prova saker ett varv till, säger Magnus.
– Magnus har stor materialkunskap. Det är väldigt roligt att diskutera detaljer med honom. Han har som ett referensbibliotek i huvudet, kontrar Fritz.

På tal om vinnande, ni vinner ju priser men vad är ”vinnande arkitektur” för er?

– Det finns huvudsakligen två typer av arkitekturtävlingar, antingen tävlar man om att få ett uppdrag eller så tävlar det färdiga projektet om ett pris. Uppdraget om Alingsås tingsrätt var inte en tävling i egentlig mening men utvecklades lite åt det hållet, säger Magnus.
– Sedan blev huset nominerat till Plåtpriset och det var så klart en bonus men inte något vi tänkte på medan vi ritade. Vi ville använda materialet på det bästa sättet och det var viktigt för oss att utformningen var genomarbetad och konsekvent. Och det föll juryn i smaken, berättar Fritz.
– Vinnande arkitektur kan också vara att rita hus som berör, det är viktigt. Vi vill att folk ska gilla det vi gör men man kan inte bara göra det enkelt för sig och rita pastischer hela tiden. Det måste finnas något av samtiden i arkitekturen också, flikar Magnus in.

Vad är egentligen meningen med tävlingar?

– Det kan finnas flera anledningar. Man kanske vill få uppmärksamhet och vill åt en speciell utformning, eller så vill man vinna opinion för sitt projekt. Plåtpriset delas ut för att branschen vill visa på bra tillämpning av materialet. Vi var lite förvånade över att vi fick det. Men glada så klart, säger Fritz.
– Vi ritar gärna hus med mycket uttryck och det här är ett väldigt fint projekt med en fin spänning mellan det gamla och det nya, konstaterar Magnus.

Hur ska man tänka om man vill vinna?

– Man får tro på sig själv och sin idé och göra den så bra man kan, menar Magnus.
– Det är bra med erfarenhet men man ska vara nyfiken och prova udda och ovanliga saker också. Det får inte vara för mitt i fållan, säger Fritz.
– Nej, det är roligt om man kan göra något nytt utan att det blir för sökt för sakens skull, fortsätter Magnus.

Vilken var den största utmaningen med Alingsås tingsrätt?

– Den största roliga utmaningen var att hitta en form vi trodde på. Vi ritade två förslag, ett mer traditionellt och ett djärvare. Och de var intresserade av det senare. En annan utmaning var att behålla något av kontrollen när totalentreprenören kom in. Då får man visa sin kunskap, skoja och charma dem om vartannat. Då är det bra med både social kompetens och erfarenhet, menar Fritz.
– Ja, det finns alltid nya utmaningar när man håller på med ett projekt. Ibland kan det vara spännande formmässiga utmaningar, men ibland handlar det om deppigare saker som till exempel nedskärningar i budgeten, säger Magnus.

Alingsås tingsrätt omtalas som ett projekt värdigt Kasper Salin-priset. Vad tror ni om era chanser?

– Det är så klart jätteroligt att höra. Men det finns många värdiga projekt så det är omöjligt att säga något om chanserna, säger Fritz.
– Det är alltid fint att bli hyllad, nominerad eller få priser. Man får en bättre plattform att stå på och man har något att visa för nya beställare, vilket ger mer pondus. När vi fick Plåtpriset kändes det väldigt roligt eftersom så många hade uttryckt sig negativt om projektet. Då var det lite extra värdefullt att någon tyckte om det när det var klart, avslutar Magnus.

Läs mer om Alingsås tingsrätt – En monolit i zink – här.