Plåtpriset 2016 till Tengbom för Alingsås tingsrätt

Plåtpriset 2016 är Alingsås Tingsrätt
Tillbyggnaden i zink vid Alingsås Tingsrätt

Vi vinner det tunga arkitektpriset Plåtpriset 2016 på Tengbom för Alingsås tingsrätt. Juryn uppmärksammar en byggnad sitt material trogen, där hantverk såväl som respekt för både dess omgivning och funktion är centralt.

”PLÅTPRISET 2016 tilldelas en byggnad som väcker känslor. Med tydlig karaktär, likt en småskalig bergskedja med självständiga toppar, utstrålar den styrka och säkerhet lika väl som livfullhet. Den monolitiska volymen bär genomgående ett material med löfte om ett vackert och vist åldrande och trots det starka kontrasterandet gentemot moderbyggnaden, grundar sig utförandet i stor respekt för den ursprungliga volymens arkitektur och material.”

Alingsås tingsrätt är klädd med zinkplåt i ett bestämt slumpartat mönster och är en tillbyggnad till tingsrätten från 1899.

Plåtpriset är ett hederspris som PLÅT-seminariet delar ut. Det är med stolthet vi tar emot en utmärkelse som uppmärksammar och hyllar innovation och hållbart byggande.

Vinnare!

Plåtpriset 2016

Beställare är Domstolsverket och entreprenör är Serneke.