Josef & Filip: Profeter i hemstaden

Det där med att inte kunna bli profet i sin hemstad verkar inte alls gälla för Josef Zetterman och Filip Svensson. Tvärtom, deras mångåriga samarbete med restaurangentreprenörerna bakom Vassa Eggen-gruppen faller både matälskare och arkitekturintresserade i smaken.

Spanskinfluerade Boqueria med smaskiga tapas, köttfokuserade Vassa Eggen på Birger Jarlsgatan, kalasambitiösa kvarterskrogen Kommendören och varsamt ombyggda klassikern Tennstopet är några av de populära kollaborationer som de krogsugna stockholmarna flockas kring.

Boqueria
Boqueria

– Det är en kräsen publik. De har rest mycket, är intresserade och har koll. De vill ha något annorlunda och det är ofta utgångspunkten i arbetet, både från vår sida och från ägarnas sida, berättar Josef Zetterman.

Kommendören
Kommendören

Att få till detta, ”något annorlunda”, handlar ofta om att hitta ett koncept som sticker ut i konkurrensen, både i fråga om rätterna som serveras och om inredningen. Något unikt, kort och gott, som gör vardagen till fest och festen till succé.

– Christian Olsson och Kristofer Sandström har en tydlig vision och ett koncepttänkande och det har hjälpt oss mycket. Vi har en ovanligt bra dialog med dem. Det är ett samarbete som har växt fram under flera projekt och under flera år, säger Filip Svensson.

Vassa Eggen
Vassa Eggen

– Ja, de är väldigt duktiga på att hitta temat de vill ha och förmedla känslan till oss, ibland genom att specificera detaljer: ”Vi vill ha svart stål och gulnat kakel!” Sen blir det vår uppgift att förvalta deras vision och omvandla den till en fungerande lokal, fortsätter Josef Zetterman.

Samarbetet började med caféet Albert & Jack’s på Engelbrektsgatan redan 2006 och har sedan successivt fortsatt, både med nya projekt, nya talanger – när de jobbade med Boqueria var Tengbomkollegan Magnus Lindgren som har en bakgrund som kock med i teamet – och med mindre korrigeringar och vidareutvecklingar av restaurangerna. Gemensamt för alla uppdrag är omsorgen om helhetslösningen och detaljerna, ambitionen att det ska fungera lika bra framför som bakom kulisserna.

Albert & Jack's
Albert & Jack’s

Restaurangerna har sinsemellan väldigt olika uttryck men bjuder alla på det där omtalade lilla extra. Ett flertal av möblerna är exempelvis specialritade och mycket möda läggs på att hitta material som både är hållbara och ger precis den känsla man är ute efter. Ska det vara Madrid-inspirerat så ska det, men det måste samtidigt fungera och ge besökaren en trevlig och glad upplevelse. Man får inte stirra sig blind på inspirationskällorna, det viktiga är vad som görs av dem.

– Vi träffar Christian och Kristofer ofta, flera gånger i veckan under intensiva perioder. Och ibland har de med sig en kock som hjälper oss att förstå hur de vill ha flödet i restaurangen, eller den ansvariga grafiska formgivaren Oscar Liedgren för att vi ska veta hur han jobbar och tänker. Alla delar är viktiga, säger Filip Svensson.

– De visar stort förtroende för vår kompetens och jag känner att vi har ett stort förtroende för deras i vår tur. Sen har vi bra personkemi också, sånt är alltid viktigt. Det är ett av våra roligaste jobb, avslutar Josef Zetterman.