Hallå där Christofer Ödmark – arkitekten bakom Kotten

 

Tävlingen om motionscentralen Kotten var din väg in i arbetslivet och anställning hos Tengbom, hur har du utvecklats på arbetsplatsen och vad jobbar du med idag?

– Jag arbetade med Kotten från första skissen till invigningen av det färdiga huset två år senare. Under projektet fick jag ta ett stort ansvar och kunde verkligen utvecklas som arkitekt inom allt från detaljprojektering till kundrelationer. Hans Lindgren och jag arbetade med Kotten tillsammans och för ett år sedan vann vi även JM:s arkitekttävling om 250 lägenheter i Södra Centrum i Göteborg. I höstas tog jag tjänstledigt och läser nu en master i arkitektur på Chalmers.

Hur mycket av dig ser vi i Kotten?

– För mig är det viktigt att vara ärlig, både i form och i material. Jag har aldrig förstått det onödigt krångliga. Fasadens geometri upplevs avancerad men den har ett rationellt system. Även om Kotten bygger på mina gestaltningsidéer har vi varit över tio personer på kontoret som tillsammans skapat byggnaden.

Hur känns det när ens första färdigställda projekt nomineras?

– Det är svårt att sätta ord på, men det är en stor ära att vara nominerad jämte projekt av väletablerade arkitekter och kontor. Priset handlar mycket om att se till processen, hur man förenar ekonomi och samarbetar med olika partners för att få till en bra byggnad, så det är absolut en laginsats från Tengbom. Men det känns kul, man blir pepp på att göra fler projekt nu. Fast jag har ju satt ribban rätt högt för mig själv.